Honda D Series Forum banner
21 - 40 of 534 Posts
ręce w dół suncribed więcej zdjęć fooooo

• Like
Reactions: sql_civic
Naprawdę dobra robota, Carl. Zdecydowanie odrobiłeś pracę domową przy tym projekcie. Przeczytam to jeszcze kilka razy, żeby wchłonąć wszystko, co zrobiłeś, ale to cholernie innowacyjny projekt Frankensteina.

Discussion starter · #25 ·
Dzięki
Dziękuję wszystkim za miłe uwagi. Żeby było jasne, tak naprawdę nie sądzę, żebym wymyślił to połączenie. Jest kilka innych D16 z rozmiarem skoku, ale są rzadkie. D16 78 mm też są, ale też rzadkie. Jak wszyscy wiemy, konstrukcja Pearl jest zasadniczo taka sama jak moja, ale z kilkoma interesującymi wariantami. Niestety, nie będziemy mogli uczyć się na błędach innych, ponieważ będziemy je popełniać w tym samym czasie. ;-)

Jestem znacznie dalej niż wątek, który skłania cię do myślenia. Zajmie mi kilka dni nocnych aktualizacji, aby być na bieżąco.

Jestem o wiele dalej niż wątek sugeruje. Zajmie mi kilka dni nocnych aktualizacji, aby być na bieżąco.
Cóż, jeśli ktoś zwracał uwagę na twoje posty, gdy pojawia się d16, wiedziałby. Albo jeśli przyjrzeli się twojemu innemu wątkowi d18. Czekam, aż ty i pearl skończycie, więc mogę zostać poprawiony w moim przekonaniu, że d18 to tylko silnik marzeń.
Zakładając, że nie będzie więcej problemów, mój powinien działać z niskim doładowaniem w ciągu miesiąca.
Daj znać bracie, na pewno zjadę z "górki" i to zobaczę. :TU:

Jestem zapisany i zasubskrybowany. Silnik D-serii o dużym momencie obrotowym może już nie być oksymoronem.

• Like
Reactions: sql_civic
Discussion starter · #30 · (Edited)
Bliskie spojrzenie na wnętrzności

Przepraszam, nie miałem wczoraj wieczorem okazji, żeby wrzucić kolejną część. Spędziłem 2 godziny przy samochodzie, a potem wciągnęła mnie gra 5 finałów Pucharu Stanleya. Ale do rzeczy...

Oto kilka zbliżeń zmontowanego zespołu obrotowego (brzmi to chyba redundantnie?). Zwróć uwagę na niewielkie nacięcie bloku, które jest zwykle wymagane w przypadku szerszych korbowodów z rynku wtórnego. Ponadto, aby pomieścić szerszy ruch wału korbowego, trzeba było naciąć główną pokrywę. Oba obszary nadal wymagałyby nacięcia nawet w przypadku korbowodów OEM ze względu na dłuższy skok.

Image

Oba nacięcia bloku i głównej pokrywy widać na tym zdjęciu.

Image

Korbowody były dostarczane ze śrubami korbowodów ARP. A skoro mowa o śrubach, to przez chwilę myślałem o użyciu śrub lub szpilek głównych ARP. Chyba założyłem, że nie będę oszczędzał na budowie mocnego silnika, a śruby generalnie nie są takie drogie. Czy ktoś słyszał kiedyś o awarii śrub głównych? Przyjaciel Mike'a Belbena powiedział mi, że użył szpilek głównych ARP i mogło to przyczynić się do zniekształcenia głównego otworu. Mówi, że słyszał, jak ludzie używają szpilek H22, ale nie można. Skończyłem więc ponownie używając śrub głównych Y8 za radą Kena. Wiem, że ponowne użycie śrub głównych było niedawno omawiane w innym wątku. A tak przy okazji, możesz użyć śrub z Y8 lub D17. Główna pokrywa D17 pasuje również do bloku Y8, ale otwór będzie niewspółosiowy (chyba że masz szczęście). Można to skorygować za pomocą otworu wyrównawczego, jeśli jest blisko specyfikacji.

Image

Oto zdjęcie maszyny, której Ken prawdopodobnie użył do pracy z nacięciami. Jestem pewien, że wykonuje znacznie lepszą robotę niż ja i mój Dremel. Mogłem mieć problemy z szlifowaniem w żelazną tuleję. (Dla n00bs: to nie jest blok serii D.)

Image

Dzisiaj wieczorem moja 11-letnia córka ma mecz softballa, więc kiedy skończymy, będę zbyt zmęczony, żeby pracować nad strokerem. Zamiast tego opublikuję więcej zdjęć i odwdzięczę się wszystkim, którzy do tej pory zamieścili posty w wątku.

Wow, centrum frezarskie do nacinania? To całkiem fajne, może przesada, ale jednak

Mike robi tak :)

Brakuje mi jego wiedzy na temat TOO BBS.....to było wspaniałe miejsce do nauki, bardzo mi pomogło.

Discussion starter · #35 · (Edited)
Przygotowanie silnika

Zanim ten silnik trafi do samochodu, muszę go trochę wyczyścić. Warsztat obrabiał go dwukrotnie w gorącej kąpieli i trochę wyszczotkował ręcznie, ale naprawdę nie wyglądał tak ostro. Ken nie wierzył w piaskowanie bloków ze względu na ryzyko dostania się małej cząsteczki do środka i zepsucia wszystkiego. Jego warsztat bada metodę opartą na soli, która nie wiąże się z tym ryzykiem - wszelkie pozostałości soli po prostu się rozpuszczają.

Teraz niektórzy z was mogli kupić ode mnie części, więc możecie wiedzieć, że lubię czyste części. Prawdopodobnie wynikało to z pracy nad tak wieloma zatłuszczonymi silnikami przez lata. Ponieważ chciałem opanować malowanie i polerowanie części, zasadniczo staram się przygotować każdą część, którą sprzedaję, tak jakbym miał jej sam użyć. Oto zdjęcie Y7 IM, które wyczyściłem i sprzedałem na eBay.

Image

W tej części kraju twój silnik ostatecznie będzie wyglądał jak gówno, jeśli będziesz jeździł samochodem przez cały rok. Więc jeśli wypolerowałbym blok, ostatecznie pokryłby się solą i rozwinął warstwę tlenku glinu (rdzy). Dlatego, aby mieć jakąkolwiek szansę na utrzymanie dobrego wyglądu silnika w czasie, zdecydowałem się go pomalować. Łatwiej jest go poprawić farbą niż próbować włożyć polerkę do komory silnika. Poza tym moja skrzynia biegów EX była już pomalowana.

Zatem zakleiłem górę bloku, przykręciłem miskę olejową, zatkałem każdy otwór i przystąpiłem do czyszczenia bloku różnymi szczotkami drucianymi o każdym rozmiarze. Użyłem dremela, aby dostać się w ciasne miejsca. Oto kilka zdjęć po wyszczotkowaniu. Po wytarciu acetonem był gotowy do malowania.

Image

Włożyłem kilka starych śrub w otwory, aby farba się nie dostała.

Image

Widok z przodu. Z przodu znajduje się trochę odsłoniętego metalu, którego osłona paska rozrządu nie zakrywa, który również został przygotowany i pomalowany.

Image

Użyłem farby aluminiowej VHT do wysokich temperatur. Bez podkładu. Oto on po pomalowaniu.

Image

Image

Image

Nie powinno być problemu z użyciem tej miski olejowej, myślisz? (Jest z D17)

OK, jak obiecałem, będę reprezentował wszystkich, którzy się do tej pory wypowiedzieli...

Discussion starter · #37 ·
Niezły gość

Mike robi tak :)

Tęsknię za jego wiedzą na TOO BBS.....to było wspaniałe miejsce do nauki, bardzo mi pomogło.
Mike jest całkiem bystrym gościem. Wynalazł profilator krzywki (chyba), który może trafić do katalogu Skunk2, jeśli jeszcze się tam nie znalazł.

Hej SQL, moja pokrywa zaworów D17 przyszła dzisiaj... Ładny, duży port ewakuacyjny dokładnie na środku pokrywy. Po prostu błaga o COP... ;-)

To są naprawdę czyste części. Jestem typem faceta, który zwykle zostawia rzeczy w spokoju, jeśli działają lol. Może powinienem też zacząć dbać o wygląd mojego silnika (nienawidziłbyś widoku mojej komory silnika lol)

21 - 40 of 534 Posts