Honda D Series Forum banner
321 - 340 of 534 Posts
Sucks man. Been there, done that, have the t-shirt and 3 useless head gaskets.

Image
Tak, to mniej więcej to się stało. Chłodnica, którą miałem, była aluminiową z eBay, którą używałem przez kilka lat. Miała 2" grubości, co nie zostawiało dużo miejsca po zamontowaniu turbosprężarki. Właśnie zamówiłem Fluidyne (38 mm) i wentylator FAL 12". Mam nadzieję, że będzie lepiej pasować...

Czekaj, ty też chodzisz do Zensport? Tam też wykonałem swoją pracę... Mike zbudował silnik, a Chris go dostroił!

Podejrzewam, że moja seryjna głowica Y7 i wałek rozrządu poważnie ograniczają potencjał tego silnika. Mam plan, aby go portować i uruchomić wałek rozrządu Bisi.

Jakie są specyfikacje twojego turbo?

te04h turbo z lebarona. Chris zapamięta konfigurację. Po prostu pokaż mu wykresy.

znam Chrisa, nienawidzi wysadzania gówna w powietrze. Jeśli wrócisz i powiesz mu, że chcesz więcej KM niż momentu obrotowego, daj mu licencję na zwiększenie wyprzedzenia zapłonu.

tuningował tak wiele wytrzymałych konfiguracji, że nie mogę go winić za ostrożność..

Miałem więcej momentu obrotowego niż KM, wtedy pomyślałem: pierdolę to, chcę, żeby to dziwka poszła... dodał 5 stopni więcej wyprzedzenia zapłonu i dało mi to 40 KM więcej. Warte zachodu :)

te04h turbo z lebarona. Chris zapamięta konfigurację. Po prostu pokaż mu wykresy

znam Chrisa, nienawidzi wysadzania gówna. Jeśli wrócisz i powiesz mu, że chcesz więcej KM niż momentu obrotowego, daj mu licencję na zwiększenie wyprzedzenia zapłonu.

tuningował tak wiele wytrzymałych konfiguracji, że nie mogę go winić za ostrożność..

Miałem więcej momentu obrotowego niż KM, wtedy pomyślałem, pierdolę to, chcę, żeby ta suka poszła... dodał 5 stopni więcej wyprzedzenia zapłonu i dało mi to 40 KM więcej. Warte zachodu :)
Hmm, może podobne turbo do mojego. Te04h to .48 50 trim, prawda? Jaki jest kompresor? Używam .48/70 46 trim T3/T04E.

Cóż, wyciągnąłem świece i 2 są mokre od płynu chłodzącego. Po prostu zasysa płyn chłodzący tuż obok uszczelki głowicy. Nowy Cometic został zamówiony... Teraz rozrusznik również przestał działać. Świetnie!!

Bitwa d18 była niesamowitym, zabawnym i godnym pozazdroszczenia sposobem spędzenia niedzielnego popołudnia. Dziękuję za wszystko, łącznie z nienawiścią do siebie.

Dzisiaj na hamowni... 199,5 whp i 223 wtq przy 12 psi. Nieźle jak na seryjną głowicę, wałek rozrządu i koło zębate wałka rozrządu. Również 12 psi przy 3200 obr./min - szybkie wkręcanie się na obroty! Myślę, że szczyt momentu obrotowego był również przy 3200 obr./min... Powinienem mieć wykresy do udostępnienia później, kiedy zostaną mi przesłane e-mailem.
W końcu dostałem wykres z hamowni... Zobaczcie ten moment obrotowy!

Attachments

Czekaj, ty też chodzisz do Zensport? Tam też załatwiłem swoją pracę... Mike zbudował silnik, a Chris go dostroił!

Podejrzewam, że moja seryjna głowica Y7 i wałek rozrządu poważnie ograniczają potencjał tego silnika. Mam plan, aby go portować i uruchomić wałek rozrządu Bisi.

Jakie są specyfikacje twojej turbosprężarki?
Wałek rozrządu prawdopodobnie zdziałałby cuda, jeśli porozmawiasz z kimś, kto miał zbudowany Y7, wałek rozrządu jest bardzo dużym punktem krytycznym, a następnie porty i tak dalej

W końcu dostałem wykres z hamowni... Sprawdź ten moment obrotowy!
Jestem w szoku i podziwie, to musi być szalenie fajne, spójrz na ten moment obrotowy, gratulacje, człowieku

Moja stara konfiguracja N/A to frezowana i portowana głowica Y7 z wałkiem rozrządu Delta 272. Myślę o ponownym jej uruchomieniu do użytku tutaj...

Discussion starter · #338 · (Edited)
Krzywka prawdopodobnie zdziałałaby cuda dla ciebie od rozmowy z kimś, kto miał wbudowany Y7, krzywka jest bardzo dużym punktem krytycznym, a następnie porty i tak dalej
Całkowicie się z tym zgadzam. Być może pamiętasz, że musiałem wyprzedzić rozrząd o 6 stopni, aby uzyskać normalne podciśnienie na biegu jałowym. Wydaje się to wskazywać, że ta zmiana skoku i średnicy wymaga więcej powietrza w innym czasie. Nie jestem w żadnym wypadku ekspertem od krzywek, ale jestem facetem od matematyki, więc zrobiłem kilka obliczeń pozycji tłoka w odniesieniu do kąta wału korbowego w konfiguracji standardowej i zwiększonej. Ponieważ wał korbowy z większym skokiem jest dłuższy, oznacza to, że tłok nie tylko będzie poruszał się szybciej w dół cylindra, ale także będzie w innej pozycji dla danego kąta wału korbowego w porównaniu ze standardowym wałem korbowym. A ponieważ używamy standardowych krzywek w naszych konfiguracjach, pozycja zaworu będzie przesunięta w fazie.

Oto niektóre z liczb na połowie suwu w dół.

Wał korbowy.........Standardowy..............Zwiększony
Kąt.......Tłok do pokładu...Tłok do pokładu
Stopnie......Wysokość..............Wysokość
(0=GZP)......(mm)...............(mm)

0.................0.50.................0.80
10...............1.41.................1.76
20...............4.08.................4.60
30...............8.39 ................9.17
40..............14.12...............15.24
50..............20.98...............22.52
60..............28.66...............30.64
70..............36.80...............40.11
80..............45.05...............47.93
90..............53.10...............56.39

Zatem w połowie suwu w dół tłok z większym skokiem jest o około 3 mm przed standardowym tłokiem. Wytworzył podciśnienie wcześniej i szybciej, więc dla mnie sensowne jest, że krzywka powinna również otwierać zawory wcześniej i szybciej. Możesz łatwo dokonać regulacji, aby otwierać zawory wcześniej, przesuwając koło zębate krzywki, ale oczywiście musisz zmienić profil krzywki, aby zwiększyć prędkość. Jeśli miałbyś zobaczyć te dane w krokach co 1 stopień, zobaczyłbyś, że pozycja tłoka z większym skokiem była „przed” o około 4 stopnie na znaku 90 stopni. Być może, jeśli dodasz dodatkowe podciśnienie wymagane przez zwiększoną średnicę, dojdziesz do 6 stopni, które ostatecznie uzyskałem, aby uzyskać normalne podciśnienie na biegu jałowym.

Rzeczą, która mnie teraz interesuje, jest poznanie pozycji zaworu dolotowego w odniesieniu do tego wszystkiego.

Następnie oczywiście pojawiają się również podobne problemy z wypompowaniem spalin.

Wiem, że Stephen miał jakieś pierwotne plany przejścia na zawory ponadwymiarowe i ja też w przyszłości. Ponadto większa średnica sprawi, że odsłonięcie zaworów będzie opcją.

Całkowicie się z tym zgadzam. Być może pamiętasz, że musiałem przestawić rozrząd o 6 stopni, żeby uzyskać normalne podciśnienie na biegu jałowym. To zdaje się pokazywać, że ta zmiana skoku i średnicy wymaga więcej powietrza w innym czasie. Nie jestem żadnym ekspertem od wałków rozrządu, ale jestem gościem od matematyki, więc zrobiłem kilka obliczeń pozycji tłoka w odniesieniu do kąta obrotu wału korbowego w konfiguracji standardowej i zwiększonej. Ponieważ wał korbowy o zwiększonym skoku jest dłuższy, oznacza to, że tłok nie tylko będzie poruszał się szybciej w dół cylindra, ale będzie również w innej pozycji dla danego kąta obrotu wału korbowego w porównaniu do standardowego wału korbowego. A ponieważ używamy standardowych wałków rozrządu w naszych konfiguracjach, pozycja zaworu będzie przesunięta w fazie.

Oto kilka liczb na połowie suwu w dół.

Wał korbowy.........Standardowy..............Zwiększony
Kąt.......Tłok do pokładu...Tłok do pokładu
Stopnie......Wysokość..............Wysokość
(0=GZP)......(mm)...............(mm)

0.................0.50.................0.80
10...............1.41.................1.76
20...............4.08.................4.60
30...............8.39 ................9.17
40..............14.12...............15.24
50..............20.98...............22.52
60..............28.66...............30.64
70..............36.80...............40.11
80..............45.05...............47.93
90..............53.10...............56.39

Zatem w połowie suwu w dół tłok o zwiększonym skoku jest około 3 mm przed standardowym tłokiem. Wytworzył podciśnienie wcześniej i szybciej, więc wydaje mi się logiczne, że wałek rozrządu powinien również otwierać zawory wcześniej i szybciej. Możesz łatwo dokonać regulacji, aby otwierać zawory wcześniej, przesuwając koło zębate wałka rozrządu, ale oczywiście musiałbyś zmienić profil krzywki, aby zwiększyć prędkość. Gdybyś zobaczył te dane w krokach co 1 stopień, zobaczyłbyś, że pozycja tłoka o zwiększonym skoku była „przed” o około 4 stopnie na znaku 90 stopni. Być może, jeśli dodasz dodatkowe podciśnienie wymagane przez zwiększoną średnicę, dojdziesz do 6 stopni, które ostatecznie uzyskałem, aby uzyskać normalne podciśnienie na biegu jałowym.

Rzeczą, która mnie teraz interesuje, jest poznanie pozycji zaworu dolotowego w odniesieniu do tego wszystkiego.

Następnie oczywiście pojawiają się również podobne problemy z wypompowywaniem spalin.

Wiem, że Stephen miał jakieś oryginalne plany dotyczące zastosowania zaworów o nadwymiarach, a ja też w przyszłości. Ponadto większa średnica umożliwi odsłonięcie zaworów.
Wiesz, nigdy o tym w ten sposób nie myślałem, ale to ma sens i to na pewno duża różnica. Odsłoniłem swoje, ale chciałbym wiedzieć, jaka jest rzeczywista różnica, chociaż nadal mam standardowe zawory.

Wiem, że Stephen miał jakieś pierwotne plany dotyczące zastosowania zaworów o nadwymiarach, i ja też. Ponadto większy otwór sprawi, że odsłonięcie zaworów będzie opcją.
Moja głowica N/A miała komory nieco otwarte, aby odsłonić zawory, ale w obrębie otworu 75 mm. Teraz, gdy trochę pojeździłem na otworze 78 mm, łatwo zauważyć, ile materiału można usunąć z okolic zaworów, aby odsłonić ich znacznie więcej. Być może zrobię to nawet na standardowej głowicy i krzywce, ponieważ na pewno nie zaszkodzi... Fabryczne odlewy pozostawiają dość ciasny promień wokół zewnętrznej części komory, aby przepływ mógł się wokół niej dostać. Przy większym otworze wygląda to po prostu jak duży, ostry kawałek metalu wystający, który potencjalnie może również powodować detonację.Nadal mam plany dotyczące zaworów +1 mm, wraz z obróbką portów i większym wałkiem rozrządu, ale to będzie wymagało jeszcze trochę oszczędzania...

321 - 340 of 534 Posts