Honda D Series Forum banner

Jak podłączyć przewody chłodzenia turbosprężarki

72K views 80 replies 47 participants last post by  mattliston  
#1 ·
*Mody zapraszam do przypięcia tego

Potrzebne części:

-Kolanka do portów wodnych turbosprężarki
-Odpowiedni rozmiar węża gumowego
-Małe zaciski ślimakowe
-Opaski zaciskowe
* opcjonalne dwustronne kolanko.

Image

Image

Krok 1: Przymocuj kolanka do portów wodnych turbosprężarki.

Krok 2: Z tyłu bloku znajduje się przewód płynu chłodzącego, który biegnie od iacv do rury wodnej. Musi to być wąż, który biegnie do rury wodnej!

*Uwaga: króciec na rurze wodnej nie zawsze znajduje się na środku, w moim d15 był po lewej stronie.

Image

Krok 3: Zdejmij ten wąż. (zauważ, że nie jest to łatwe zadanie z silnikiem w samochodzie, za chwilę wyjaśnię inny sposób)

Krok 4: Poprowadź nowy wąż od iacv do turbosprężarki, a następnie od drugiego portu wodnego na turbosprężarce z powrotem do króćca na rurze wodnej.

Image

Krok 5: Zacisnąć wszystko dobrze zaciskami ślimakowymi, związać wszystko opaskami zaciskowymi i upewnić się, że wszystko jest dobrze zabezpieczone.

Gratulacje, skończyłeś.

*Jeśli chodzi o inny sposób. Zamiast zdejmować wąż z kroku 3, możesz go przeciąć, upewniając się, że na obu końcach pozostaje wystarczający luz. Przymocuj nowe węże do starych za pomocą dwustronnego kolanka, pamiętaj o zaciśnięciu ich.

Image

Istnieje również wiele opcji na rynku wtórnym, aby uzyskać "czystszy" wygląd za pomocą złączek -an i przewodów ze stali nierdzewnej w oplocie.

*Jeśli ktoś ma coś do dodania, zapraszam i zaktualizuję ten post*

#5 ·
1: Założę, że tak, ponieważ kiedy mój przewód został przecięty przez uderzenie w koło pasowe wału korbowego, rozpryskiwał się, a nie potrzeba dużo ciśnienia wody....

2: I nie sądzę, żeby to zakłóciło sygnał, ponieważ technicznie rzecz biorąc, pobierasz zasilanie wodą turbiny z przewodu spustowego zaworu regulacji biegu jałowego.

#8 ·
Uruchomiłem to w ten sposób przez 6 miesięcy lub dłużej, bez problemu.

Nigdy celowo nie testowałem ciśnienia wody....ale.... jak już mówiłem, nie związałem węża wystarczająco dobrze i moje koło pasowe wału korbowego zrobiło dziurę w przewodzie. Pod moim samochodem była ogromna kałuża, otworzyłem maskę i uruchomiłem go, aby znaleźć wyciek i woda się wylewała, jestem pewien, że ciśnienie byłoby więcej niż wystarczające.

#12 ·
Zgadzam się z tobą, że nie potrzeba DUŻO ciśnienia, ale wystarczająco, aby upewnić się, że dotrze do turbosprężarki i z powrotem wydajnie.
to coś, co mógłbym przetestować, po prostu nie wiem, jak dobrze mój silnik to zniesie, jeśli odłączę wąż powrotny z tyłu bloku, aby sprawdzić przepływ. Minie około miesiąca, zanim uruchomię samochód i zaktualizuję informacje o wynikach :)

#11 ·
Świetny artykuł. Zawsze się zastanawiałem, jak to się robi. Teraz wiem.
Dzięki.

Reprezentowany, stary.

• Like
Reactions: scottdh20
#15 ·
you ever had any idle problems or heat problems running this setup?
Czy kiedykolwiek miałeś problemy z biegiem jałowym lub problemy z przegrzewaniem podczas korzystania z tego zestawu?
Jeździłem nim kilka razy na torze... to znaczy start... wyścig... zatrzymanie się przy stanowisku po potwierdzenie czasu... jazda z powrotem bez kolejki i podjechanie z powrotem do drzewa... zrobiłem tak 5 lub 6 przejazdów z rzędu i temperatura wody nigdy nie przekroczyła 180*.
Żadnych problemów z biegiem jałowym... jest mały gremlin, ale istniał na długo przed założeniem turbosprężarki.

#14 ·
Niesamowity artykuł! Muszę to zrobić za kilka tygodni, więc będzie bardzo pomocny! Przeprowadzę przewód przez mój wskaźnik ciśnienia oleju, abym mógł zobaczyć, z jakim ciśnieniem mamy do czynienia :)

#19 ·
Jedyne kolczaste złączki, których będziesz potrzebować, służą do podłączenia do turbosprężarki. Więc nie mam pojęcia, jaki rozmiar i skok gwintu ma twoja turbosprężarka. Osobiście po prostu zabrałem moją turbosprężarkę do lokalnego sklepu tuningowego i zacząłem próbować różnych rzeczy, aż znalazłem odpowiednie rozmiary.

#20 ·
Jedyne złącza kolczaste, których będziesz potrzebować, to te do podłączenia do turbosprężarki. Więc nie mam pojęcia, jaki rozmiar i skok gwintu ma twoja turbosprężarka. Osobiście po prostu zabrałem moją turbosprężarkę do lokalnego sklepu motoryzacyjnego i zacząłem próbować różnych rzeczy, aż znalazłem odpowiednie rozmiary
O tak, rozumiem, że wszystkie mają różne rozmiary i nie możesz mi z głowy powiedzieć, którego potrzebuję. Po prostu pytam, czy złącza kolczaste w dziale hydrauliki Canadian Tire byłyby odpowiednie do użycia. Nie potrzebuję żadnych specjalnych złączy kolczastych, prawda?

#21 ·
Dopóki pasuje do twojego turbo, powinno być dobrze

#26 ·
Ttt, po prostu dlatego, że widziałem ten temat ostatnio wiele razy

#27 ·
………………….._„-~’’’¯¯¯’’~-„
………………..,-‘’ ; ; ;_„—-„_ ; ;’’-,…………………………….._„,—-„_
……………….,’ ; ; ;,-‘ , , , , , ‘-, ; ;’-„„—-~~’’’’’’~—„,_…..„-~’’ ; ; ; ;__;’-
……………….| ; ; ;,’ , , , _„-~’’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ¯’’~’-„_ „-~’’ , , ‘, ;’,
……………….’, ; ; ‘-, ,-~’’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;’’-, , , , , ,’ ; |
…………………’, ; ;,’’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;’-, , ,-‘ ;,-‘
………………….,’-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;’’-‘ ;„-‘
………………..,’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;__ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘-,’
………………,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;,-‘’¯: : ’’-, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; _ ; ; ; ; ;’,
……………..,’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;| : : : : : :| ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ,-‘’¯: ¯’’-, ; ; ;’,
…………….,’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘-,_: : _,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; | : : : : : :| ; ; ; |
……………,’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ¯¯ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;’-„_ : :,-‘ ; ; ; ;|
…………..,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; „-~’’ , , , , „,-~~-, , , , _ ; ; ;¯¯ ; ; ; ; ;|
..…………,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;,’ , , , , , , ,( : : : : :) , , , ,’’-, ; ; ; ; ; ; ; ;|
……….,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;’, , , , , , , , ,’~—-~’’ , , , , , ,’ ; ; ; ; ; ; ; ;’,
…….,-‘’ ; _, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘’~-„„—~~’’’¯’’’~-„_ , ,_,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘,
….,-‘’-~’’,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; | ; ; | … … ,’; ,’’¯ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ,_ ; ‘-,
……….,’ ; ;,-, ; ;, ; ; ;, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘, ; ;’, … . .,’ ;,’ ; ; ; ;, ; ; ;,’-, ; ;,’ ‘’~—‘’’
………,’-~’ ,-‘-~’’ ‘, ,-‘ ‘, „- ; ; ; ; ; ; ; ; ‘, ; ; ‘~-„,-‘’ ; ,’ ; ; ; ; ‘, ;,-‘’ ; ‘, ,-‘,
……….,-‘’ ; ; ; ; ; ‘’ ; ; ;’’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘’-„_ ; ; ; _,-‘ ; ; ; ; ; ;’-‘’ ; ; ; ‘’ ; ;’-,
……..,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;¯¯’’¯ ; ; ; ; ; ; ; ; , ; ; ; ; ; ; ; ; ;’’-,
……,-‘ ; ; ; ; ; ; ; „ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; |, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘-,
…..,’ ; ; ; ; ; ; ; ;,’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;|..’-,_ ; ; ; , ; ; ; ; ; ‘,
….,’ ; ; ; ; ; ; ; ; | ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;,’…….’’’,-~’ ; ; ; ; ; ,’
…,’ ; ; ; ; ; ; ; ; ;’~-„„,—~~’’’’’’~-„ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;,’…..,-~’’ ; ; ; ; ; ; ,-
…| ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;,’…,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ;,-‘
…’, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ,’….’, ; ; ; ; _„-‘’
….’, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ,-‘’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;,’…….’’~~’’¯
…..’’-, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;_„-‘’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ,-‘
………’’~-„_ ; ; ; ; _„,-~’’ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;,-‘
………..| ; ; ;¯¯’’’’¯ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;„-‘
………..’, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;,-‘
…………| ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;|
…………’, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ~-„___ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;’,
………….’, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;,-‘….’’-, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘,
………..,’ ‘- ; ; ; ; ; ; ; ; ;,-‘’……….’-, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ‘,
……….,’ ; ;’ ; ; ; ; ; ; „-‘…………….’, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;’,
………,’ ; ; ; ; ; ; ; ;,-‘’…………………’’-, ; ; ; ; ; ; ; ; ; |
……..,’ ; ; ; ; ; ; ;„-‘………………………’’, ; ; ; ; ; ; ; ; |
……..| ; ; ; ; ; ; ;,’…………………………,’ ; ; ; ; ; ; ; ;,’
……..| ; ; ; ; ; ; ,’………………………..,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ,’’
……..| ; ; ; ; ; ;,’……………………….,-‘ ; ; ; ; ; ; ; ,-‘
……..’,_ , ; , ;,’……………………….,’ ; ; ; ; ; ; ; ,-‘
………’„’,¯,’,’’|……………………….| ; ; ; ; ; ; ; ; ‘—„
………….¯…’’………………………..’-, ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;’’~„
……………………………………………’’-„ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;’’~-„
………………………………………………..’’-, ; ; ; ; ; „_ ; ;’-,’’-,
…………………………………………………..’, ; ; ; ; ; ; ‘-,__,\\.
……………………………………………………’-, ; ; ;„-~’’’ \ , ,|, |
………………………………………………………’’~-‘’_ , , „’,_/—‘

#28 ·
Płyn chłodzący w przewodzie IACV będzie taki sam jak w każdym wężu na silniku pod względem ciśnienia. Robiono to przez lata, a następnie przeszło do ładniejszych złączek -an i tym podobnych.

Zrobiłem to ze swoim starym zestawem TD05 HMT i podobnym zestawem w moim doładowanym silniku 5/7mgte frankenstein w moim MKII Supra :)

Dobry opis