Honda D Series Forum banner
41 - 60 of 112 Posts
żeby było jasne...

Czy mówisz, żeby zamontować je na sucho w bloku..? bo miałem wrażenie, że potrzebują smaru na gwintach wchodzących do bloku...

Używasz smaru po obu stronach..? przepraszam, myślę o zamontowaniu moich dzisiaj/jutro, więc chcę mieć jasność...
Smaruj tylko podkładki i łby śrub, to pozwala uniknąć tego okropnego skrzypienia, które słychać podczas dokręcania śrub, to śruba ślizga się, chwyta i rozciąga, co nie jest dobre dla gwintów

Zawsze robiłem 25-50-65-65 z smarem moly i nigdy nie miałem problemów, używałem ich około 10 razy.

Nie zgadzam się z ludźmi, którzy dokręcają je na 80, nawet jeśli są pełni rep i postów, gwinty szpilek są DOBRE, nie grube. Zaciska się w tonach aż do głowicy nawet przy 60-65, a także używamy smaru moly. Nie sądzę, aby włożenie większego momentu obrotowego zapobiegło podnoszeniu głowicy, być może się mylę, ale z mojego doświadczenia nie zapobiegnie to niczemu, większa tendencja do łamania lub naprężania części.

Nie chciałbym rozciągać gwintów bloku i samych szpilek z powodu nadmiernego dokręcania, pomyśl o większym momencie obrotowym na szpilce, lepszym mocowaniu. Fałsz. Jeśli chcesz większej siły mocowania, wywierć blok i głowicę i zainstaluj większe szpilki.

Jedyne, z czym się nie zgadzam z ARP, to obciążenie wstępne. Wolę dokręcać je 4 razy, aby nie przeciążać głowicy jednym dużym strzałem.

W przypadku szpilek głowicy (numer części 208-4305) zalecamy użycie smaru ARP moly na gwintach szpilki i po obu stronach podkładek. Należy pamiętać, że jeśli któraś ze szpilek wchodzi do płaszcza wodnego (co, jak sądzę, w tej aplikacji nie ma miejsca), konieczne jest użycie dobrego uszczelniacza do gwintów samochodowych na gwintach wchodzących do bloku.

Wkręć szpilki w blok tylko ręcznie. Postępuj zgodnie z sekwencją dokręcania producenta i dokręć nakrętki do 60 ft. lbs. używając smaru ARP moly. Nie zalecamy dokręcania nakrętek w krokach na szpilkach 10 mm, ponieważ może to prowadzić do skręcania i niedokładnych odczytów momentu obrotowego. Zalecamy usunięcie luzu z nakrętki (dokręcenie do około 5 ft. lbs), a następnie, w miarę możliwości, wykonanie jednego ciągłego pociągnięcia kluczem dynamometrycznym do 60 ft. lbs.

Z poważaniem,

Zac

Sprzedaż i technika

Automotive Racing Products

(800) 826-3045 wew. 206

to było bezpośrednio od ARP, zadzwoniłem do nich i poprosiłem, aby wysłał instrukcje e-mailem

• Like
Reactions: B20BbenN and 4Door
Discussion starter · #44 ·
Dziękuję. Ktoś inny faktycznie do nich zadzwonił i uzyskał te same informacje co ja :p

Dobre info, zadzwoniliśmy w sprawie ARP i dostaliśmy te same info 20-40-60, zrobiliśmy to zeszłej nocy

Mam więc pytanie... Dobre info, nawiasem mówiąc, ale mam problemy z uszczelką głowicy od czasu zamontowania śrub głowicy arp.

To nie jest tak, że uszczelka głowicy od razu by się przepaliła, ale co 5-6 miesięcy wymieniam uszczelkę głowicy i zastanawiam się, czy może to być związane z arp.

Mój tata nie wiedział i faktycznie podwójnie nakręcił arpy w bloku i użył kleju do gwintów. Czy to mogłoby spowodować, że z czasem się rozciągną i powoli zaczną przeciekać, aż w końcu uszczelka głowicy się wypali?

Nie, nie, mam tylko jedną nakrętkę na szpilkę, on po prostu podwójnie ją nakręcił, żeby wkręcić je w blok... jak dokręcone kluczem w bloku, a nie ręcznie, jak sugeruje arp itp.

Podwójne nakręcanie ich w bloku jest zbędne, ale nie powinno zaszkodzić, o ile nie przesadzisz z dokręcaniem. Bardziej obwiniałbym wypaczoną/pękniętą głowicę lub źle przygotowane powierzchnie styku, jeśli wydmuchujesz uszczelki głowicy.

ok ręka mocno... wszystkie są takie same, z wyjątkiem 3 z nich, które siedzą wyżej niż reszta o około 8 mm. Próbowałem włożyć je głębiej za pomocą klucza imbusowego, ale wystarczył około 1 obrót.

Wyczyściłem i nagwintowałem otwory. więc wszystko powinno przejść do końca. jeśli zamontuję standardową śrubę głowicy, przechodzi bez problemów.

Pomysły?

^złe kołki? Jaka jest konfiguracja?

Zaczynam myśleć, że moje szpilki głowicy po prostu nie weszły wystarczająco głęboko w blok, ale nawet przy 65 wydawało się, że mogą wejść o wiele więcej.

Mam starego typu SRP bez górnego allen. Kiedy zainstalowałem je w bloku, najpierw zrobiłem gwintownik ze starej śruby głowicy OEM. Następnie przeleciałem wszystkie otwory i włożyłem szpilki, podwójnie je nakręciłem nakrętkami za pomocą klucza, aż przestały się obracać, obracając kluczem jednym palcem. Następnie dokręciłem je do 5 funtów, a następnie od razu do 60, ale użyłem nowego smaru ARP Ultra Torque, który według ARP jest znacznie lepszy niż oryginalny smar molibdenowy, poszło razem ładnie i gładko.

Dobrze wiedzieć... tu zawsze myślałem, że robię to dobrze w 4-5 krokach..:wacko: Chociaż nigdy nie miałem problemu z robieniem tego w ten sposób, teraz poczuję się lepiej, że będę to robić zgodnie ze specyfikacją!

41 - 60 of 112 Posts