Honda D Series Forum banner

D16z5 Wszystkie silniki

6.2K views 5 replies 2 participants last post by  Dotz  
#1 · (Edited)
Witajcie przyjaciele,

chcę zrobić pełną przebudowę silnika w silniku D16z5.

Oto moje pomysły:

- porting/polerowanie głowicy / kolektora dolotowego / przepustnicy
- wałki rozrządu i koła zębate wałków rozrządu od Bisimoto
- zmniejszenie wagi mojego koła zamachowego lub zakup Exedy
- podwójne sprężyny i retainery od Supertech
- trochę pracy nad wałem korbowym
- korbowody od Eagle

Czy będę potrzebował nowych i lepszych śrub głowicy?

I wreszcie, ponieważ nie mam dużego budżetu: czy muszę wymieniać tłoki i zawory?
Czy mogę tylko wymienić tłoki?
Czy jeśli wymienię tłoki, muszę również wymienić zawory?

Czytałem trochę o tłokach NPR.
Do zaworów kupiłbym Supertech.

Ok przyjaciele, słucham waszych opinii :bigok:

#2 ·
Nie portuj głowicy. Oczyść ślady odlewu i straszne przesunięcie rdzenia. Nie zdejmuj dużo materiału. Porty są zbyt duże dla większości D-buildów.

Dobry wybór dla wałków rozrządu.

Do codziennej jazdy lubię stalowe jednostki 12lb. od LSD.

Supertech to dobry materiał.

Zostaw wał korbowy w spokoju, chyba że wiesz dokładnie, co robisz.

Korbowody do czego? Seryjne korbowody są lżejsze. Wymień seryjne śruby korbowodów na ARPs i zleć ich ponowne wymiarowanie i ewentualne śrutowanie. Kup tanio tłoki PG6. Są o wiele lepsze niż P29. Jeśli upierasz się przy P29, kup kilka jednostek NPR 30mm CH.

Tak. Kup kilka szpilek głowicy ARP od Go-autoworks.

Nie potrzebujesz większych zaworów. Są dobrze dobrane, a większe bez obróbki komory mogą zwiększyć osłanianie, szczególnie w głowicy DOHC.

#3 · (Edited)
Dzięki za info Man.

Mój przyjaciel powiedział mi coś o zaworach Supertech w standardowym rozmiarze, ale o wysokiej kompresji.

Co o tym myślisz, jeśli nie zmienię tłoków? Albo nawet jeśli je zmienię.

Koła zamachowe LSD? Nic nie wiem o tej marce. Zobaczmy.

Korbowody, czytałem, że są słabym punktem tego silnika.

#5 ·
Użyj wybranego ACL (King to kolejna dobra opcja) i dopasuj je. Jeśli musisz trochę zmniejszyć lub poluzować luzy, kup kilka łożysk OEM, aby wyregulować swoje luzy. Jest to skuteczne i znacznie tańsze.

Korbowody, o ile są w dobrym stanie, są więcej niż wystarczająco mocne do każdego silnika NA, o ile Twój układ olejowy jest w dobrym stanie. Dlatego sugeruję po prostu użycie śrub korbowodowych ARP i ponowne wymiarowanie korbowodów dla wyższych specyfikacji momentu obrotowego, które są używane z ARP. To prawie wszystko, co możesz zrobić dla korbowodów bez kupowania nowych.

Zawory "wysokiego sprężania" tak naprawdę nie wpływają zbytnio na stopień sprężania. Różnica jest bardzo niewielka, prawie nieistotna.

Polecam wymianę tłoków i powiększenie otworu, ale proste czyszczenie i odbudowa standardowego silnika, z wałkami rozrządu, ZDECYDOWANIE przyniesie bardzo dobry wzrost mocy. Jest to również tańsze i prawie nigdy nie jest złą opcją.