Honda D Series Forum banner

1 - 20 of 23 Posts

·
Registered
Joined
·
692 Posts
Discussion Starter #1
huge issues today at the track. couldnt even get one clean run in. =(

here is my setup;
stock b16 block/head[no bashing please ;)]
AEBS intake mani
cast exhaust mani [i know, i know]
holset he351cw turbo [info on the turbo http://www.turbododge.com/foru....html
ebay 38mm WG w/ 7psi spring [working condition]
3" downpipe/exhaust it ends right past the linkage

i did a real rough tune after all the problems i had with the 1k injectors to be ready for the track day today. i noticed the boost was creeping up to 8.5 and sometimes 9psi AT THE MOST. it didnt bother me much so i left it as is.
today on the way to the track i installed my MBC that i also know that it works flawlessly. it held 20psi last year rock solid. but today i couldnt get it to hold ANYTHING ! i was looking to run 12psi at the track but on the way there it kept hitting boost cut which was set at 13.75psi.
i tried everything that i could think of but nothing would get me even close to my 12psi goal. i even took everything out of the WG and it still overboosted. :(
only thing that got me somewhat close to 12psi was loosening the screw in the MBC [no spring or ball inside] as much as i could with out it falling out and by doing so it read between 12-13psi in 3/4 gear.
when i came to the track and looked over some of those logs i noticed i was only getting between 90-94% throttle. i corrected that with eCtune's TPS calibration (so easy) and it then read 99-101%.
i did a run hitting boost cut left and right. second run i took the MBC off and it STILL kept overboosting :(:( i then raised the boost cut to 16psi and sure as shit it still hit it. i took the WG apart and everything seemed fine, no holes, loose screws or anything out of the ordinary. WG signal is coming right of off the nipple on the comp housing that the stock internal WG uses.

talked to Jake Montgomery [current fastest 4cylinder in the NW] and he said it might be the size of the turbo combined with the not so good exhaust manifold and relatively low boost.

your thoughts opinions ?

oh, and sorry for the novel. :p
 

·
Registered
Joined
·
692 Posts
Discussion Starter #2
here is the pic of the setup.




manifold is a REAL revhard or so the seller told me.
 

·
The Great Weldini
Joined
·
8,901 Posts
i want to say it's the ebay 38mm WG cause if i remember a friend had the same problem with his. don't quote me.
 

·
Registered
Joined
·
692 Posts
Discussion Starter #5
thanks guys. but this same WG held a stead 7psi on a different mani/turbo setup jst month or 2 ago. :S
maybe it could be the WG, most ebay stuff is hit or miss. :(
 

·
Registered
Joined
·
187 Posts
two of my friends have ebay wastegates on different apps one works good and the other one is shit they're the exact same wastegate ive heard good and bad about them else where, too so i think its like a 50% shot when you get one.
jus my 2 cents...
 

·
insert user title here
Joined
·
3,014 Posts
did you double check all your vacuum lines from and to the wastegate. maybe one of them is leaking. even a pinhole sized leak.
sounds like a small leak would open the wastegate at first and them gradually close.
being a plumber ive ran into a few similar situations.
 

·
Registered
Joined
·
692 Posts
Discussion Starter #8
i took everything apart today and everything still seemed normal. with the top part of the WG off i moved it up and down by hand and could hear air escaping somewhere. i took the little butt connector off to replace it with the a little bigger one. the one i used was kind of small but the only one i had. when i looked at it closely i noticed that it had some sort of a restrictor in it.
:mad::mad:




i replaced it with a "normal" one and my problem went away. i also put in a softer spring into my MBC and surprisingly it worked. only thing i cant explain is why it overboosted without the ball and spring inside. :crook: but hey, cant explain everything in one day. lol boost kind of flaxuets[sp] 1-1.5psi through the rpms but thats a problem for another day.


i only thought it was a right thing to do....






:)
 

·
Registered
Joined
·
692 Posts
Discussion Starter #10
yeah, my doest have anything. :(
 

·
Registered
Joined
·
1,737 Posts
u should route ur vacuum source from ur manifold...that way ur WG will see the same pressure ur engine is seeing cause theres a drop in pressure from turbo to the engine from piping, intercooler, and other shit....
how ive ran mine since day one, good info :TU:
 

·
Registered
Joined
·
692 Posts
Discussion Starter #14
u should route ur vacuum source from ur manifold...that way ur WG will see the same pressure ur engine is seeing cause theres a drop in pressure from turbo to the engine from piping, intercooler, and other shit....
the shorter the vac lines the better. you get a quicker response this way. its not like im reading boost of off the comp housing.
 

·
Registered
Joined
·
1,016 Posts
the shorter the vac lines the better. you get a quicker response this way. its not like im reading boost of off the comp housing.
oh my bad.. i thought i read somewhere up there that u were...o well...glad u got that shit up and runnin!! :TU:
 

·
Registered
Joined
·
692 Posts
Discussion Starter #17 (Edited)
thanks guys. i just filled it up with e85 last night, gonna give it hell. lol


btw, i rept everyone :D
 

·
Registered
Joined
·
1,793 Posts
thanks guys. i just filled it up with e85 last night, gonna give it hell. lol


btw, i rept everyone :D
You doing your own ectune e85 tuning?
 
1 - 20 of 23 Posts
Top