mpfi swap issues. - D-series.org

Go Back   D-series.org Everything Else New Member Introductions

D-Series.org is the premier Honda All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-01-2016, 11:00 AM   #1 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default mpfi swap issues.

so i just finished a D15B1 mpfi swap, with a B2 head and a 1990 D16A6 cam, 1991 Si intake and throttle body, 98 Ex injectors, and a BRAND NEW TD-02 dizzy.

finally got the car started, but it sounds like crap and is IDLING at 3000 rpm. mechanical timing is absolutely spot on, (i have checked the timing marks 5 times)

has NEW tps, NEW EACV, the Fast Idle Control Valve has been cleaned out and has a new o-ring. all gaskets are new, all injector o-rings are new, only seals that were re-used were the IAT o-ring. IAT was never separated.

new timing belt, tensioner, and water pump.


kinda at my wits end. at this point anything helps.
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-01-2016, 11:12 AM   #2 (permalink)
\/Your Mom Was Here\/
 
BeerDrinkin's Avatar
 
iTrader: (11)
Join Date: Feb 2010
Location: South of Nashville
Posts: 4,827
Rep Power: 54 BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !
BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !
iTrader Score: 11 reviews
Default

See if your throttle cable is too tight, and check for vacuum leaks. Make sure you are using the proper TB gasket.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2007 Toyota Matrix XR (1ZZFE 6spd)
2005 Pontiac Vibe GT (2ZZGE 6spd)
1991 Toyota 2WD 400k


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

You will be missed but not forgotten.
BeerDrinkin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-01-2016, 11:16 AM   #3 (permalink)
BATSLOMAN GIVES 0 FUCKS
 
slo_eg8's Avatar
 
iTrader: (28)
Join Date: Mar 2009
Location: TAMPA FLORIDA
Posts: 3,871
Rep Power: 50 slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !
slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !
iTrader Score: 28 reviews
Send a message via AIM to slo_eg8
Default

98 injectors on obd1/0 car? you can do that, or are you saying to rewired them to work? did you bleed the coolant? checked for any vacuum leaks with carb cleaner?
__________________
turbo d16z6
.42/.48 garrett
je pistons, eagle rods, y7 lsd trans w/4.3fd
koni yellow/gc coils
uber rare eg6 optional snowflakes

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

new 95 ej1.
slo_eg8 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 07-01-2016, 12:04 PM   #4 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

I am running OBD2 injectors wired directly to the ecu without a resistor. Coolant has been bled, run, and bled again, all mating surfaces are right and leak-free, all vacuum lines are new except brake booster, and the TB gasket matches exactly to the th and mounting flange. Cable ha a little slack in it. And the gas pedal does absolutely nothing.
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-01-2016, 12:13 PM   #5 (permalink)
\/Your Mom Was Here\/
 
BeerDrinkin's Avatar
 
iTrader: (11)
Join Date: Feb 2010
Location: South of Nashville
Posts: 4,827
Rep Power: 54 BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !
BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !BeerDrinkin is on a level you can only DREAM about! ! !
iTrader Score: 11 reviews
Default

Map and TPS wire connectors are swapped it sounds like, IIRC they are they same and in the same area.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2007 Toyota Matrix XR (1ZZFE 6spd)
2005 Pontiac Vibe GT (2ZZGE 6spd)
1991 Toyota 2WD 400k


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

You will be missed but not forgotten.
BeerDrinkin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-01-2016, 12:21 PM   #6 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Map was never disconnected. Ever. But now the engine is running fine, but when I hit the gas it bogs down before revving up, and then when it comes back down it just dies.
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-01-2016, 12:59 PM   #7 (permalink)
yEaH tHaT gUy!!!
 
Onatop's Avatar
 
iTrader: (58)
Join Date: Apr 2008
Location: Arizona Bishes
Posts: 3,177
Rep Power: 32 Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !
Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !Onatop is on a level you can only DREAM about! ! !
iTrader Score: 58 reviews
Send a message via AIM to Onatop Send a message via Yahoo to Onatop
Default

Im assuming tps was calibrated?

What ecu?
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Often replicated but never DUPLICATED & NEVER done like D&M Tuning
Onatop is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-01-2016, 01:43 PM   #8 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Pm6 ecu, TPS was calibrated, but it's running .4-4.25V instead of .5-4.5V slightest movement skipped to .7-4.8V
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2016, 10:13 AM   #9 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

So TPS is calibrated correctly., still idles rough, but it's idling at 850 with an occasional surge towards 450. When I push the gas the engine hesitates, SLOWLY revs up, then drops to 250ish rpm. Still can't find any vacuum leaks, intake and throttle body are both on tight, injectors are working fine. I'm really just lost
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2016, 10:17 AM   #10 (permalink)
wise in the ways of the D
 
the hoove's Avatar
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2010
Location: Tucson, AZ
Posts: 1,881
Rep Power: 20 the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!
the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!the hoove is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 0 reviews
Default

as stupid as this may sound, have you made sure ALL of your grounds are connected and tight? also you have quite a few mismash of parts. was the head cut down and you are off by a tooth?
__________________
94 eg coupe (wrecked)
91 cb7 (sold)
07 crv (Sold to ex wife)
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

92 teg ( new project)
Giving money and power to government is like giving whiskey and car keys to teenage boys with d series motors under the hood.

R.I.P Pat PRIMMER! You will be missed.

RIP Paul Walker.
R.I.P. NN4S.
RIP Cali-N00b.
the hoove is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2016, 10:34 AM   #11 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Cut down as in machined? I don't think so. I pulled the head from a DA integra with a d15B2 at the junk yard and rebuilt it myself. The only ground that was ever disconnected was the thermostat housing, which I took a wire brush and some 220 grit sand paper to before bolting the ground back on tight. The trans-chassis-battery ground is tight and so is the valve cover-body ground.

How is it a mismash of parts? Everything came out of a 1990-1991 civic ex or si except for the injectors and head.
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2016, 10:36 AM   #12 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

And again, I've checked the timing off a dozen times now, it is PERFECT.
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2016, 10:58 AM   #13 (permalink)
BATSLOMAN GIVES 0 FUCKS
 
slo_eg8's Avatar
 
iTrader: (28)
Join Date: Mar 2009
Location: TAMPA FLORIDA
Posts: 3,871
Rep Power: 50 slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !
slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !
iTrader Score: 28 reviews
Send a message via AIM to slo_eg8
Default

what cam gear are you using?
__________________
turbo d16z6
.42/.48 garrett
je pistons, eagle rods, y7 lsd trans w/4.3fd
koni yellow/gc coils
uber rare eg6 optional snowflakes

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

new 95 ej1.
slo_eg8 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2016, 10:33 PM   #14 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

I was using the stock gear from thea6 cam, which I pulled off and compared side by side with the B1 gear, and both look identical.but am swapping the old b1 to see if it makes any difference.
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2016, 11:33 PM   #15 (permalink)
Brokedick Millionaire
 
transzex's Avatar
 
iTrader: (59)
Join Date: Dec 2003
Location: Cincity OH
Posts: 40,193
Rep Power: 108 transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !
transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !transzex is on a level you can only DREAM about! ! !
iTrader Score: 59 reviews
Default

88-95 cam gears are all the same, but the cam timing is not due to the 5mm difference in block deck heights.

Hos is the motor once you get it above 3000 rpms?

1/2 tooth retard IMHO. Dynoed it in 1999.

4.75 degrees cam timing error
__________________
Mista Bone



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Quote:
Originally Posted by patprimmer RIP
I will always feed an inquisitive mind, prod a lazy noob and blast a disrespectful bum.
transzex is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-03-2016, 09:13 AM   #16 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Above 3000 runs fine. Just dies when I hit the gas and when the engine slows back down.
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-03-2016, 10:21 AM   #17 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

After swapping the b1 back in and adjusting the distributor to run 16 BTDC, it idles fine, runs much smoother, and has a little better response to throttle, but it still splutters a bit when I put my foot down. When cold, it's running 1000 instead of 1500. So could it be that my NEW EACV is bad?
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-03-2016, 10:22 AM   #18 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

I have a spare from the junk yard I could try
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-03-2016, 10:36 AM   #19 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Rep Power: 0 CasualEF'er is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Also surged a little between 500 and 1000 at idle, after going for a short test drive, with my foot NOT on the gas pedal, it slowly revs up to 3000, then drops back down to 400
CasualEF'er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-03-2016, 01:13 PM   #20 (permalink)
the artist formerly known as drexelstudent11
 
shoebox_civic's Avatar
 
iTrader: (14)
Join Date: Mar 2007
Location: Norristown, PA
Posts: 3,983
Rep Power: 28 shoebox_civic Still a JDM Star....shoebox_civic Still a JDM Star....
shoebox_civic Still a JDM Star....shoebox_civic Still a JDM Star....
iTrader Score: 14 reviews
Send a message via AIM to shoebox_civic
Default

Quote:
Originally Posted by CasualEF'er View Post
Cut down as in machined? I don't think so. I pulled the head from a DA integra with a d15B2 at the junk yard and rebuilt it myself. The only ground that was ever disconnected was the thermostat housing, which I took a wire brush and some 220 grit sand paper to before bolting the ground back on tight. The trans-chassis-battery ground is tight and so is the valve cover-body ground.

How is it a mismash of parts? Everything came out of a 1990-1991 civic ex or si except for the injectors and head.
if you pulled anything off of a d15b2 in any integra, it's been dicked around with... DA integras all came with B's here
__________________
99 CRV
17 Q50 2.0T
07 350Z touring
90 Skyline GT-R - HKS Drager exhaust, RSR downpipe, metal wheel turbos
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
shoebox_civic is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the D-series.org forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


iconAll times are GMT -8. The time now is 03:01 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.