high constant (no surge) idle after installing IM - D-series.org

Go Back   D-series.org Everything Else New Member Introductions

D-Series.org is the premier Honda All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-13-2015, 11:35 PM   #1 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Rep Power: 0 cambofresh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default high constant (no surge) idle after installing IM

Hey guys,

Just installed an Edelbrock intake manifold and managed to fix all the vacuum leaks however now it idles at 2k rpm when cold and drops to 1.5k rpm when warmed up. I tried adjusting the idle screw to reduce the idle but the lowest it'd go is 1k rpm and the car shakes a fair bit. Running the car untuned at the moment since I have stock ecu.
Any ideas to reduce the idle back down to close to normal?

Mods i got are I/H/E and the edelbrock IM

Thanks in advance guys,
Matt
cambofresh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-14-2015, 06:22 PM   #2 (permalink)
All powerful D-series member
 
HondaDNA's Avatar
 
iTrader: (6)
Join Date: Nov 2006
Location: Akron..330
Posts: 3,314
Rep Power: 22 HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!
HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 6 reviews
Send a message via AIM to HondaDNA
Default

Remove the throttle cable and see if it drops, if so then you have the cable too tight
__________________
! I like my Honda's Like I love My women----- With D's Instead of B's !

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Quote:
Funny enough, Honda did a writeup on how to do that because it is one if the most difficult things to do to...
HondaDNA is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-15-2015, 03:55 AM   #3 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Rep Power: 0 cambofresh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

tried adjusting throttle cable and no help its already full slack.
cambofresh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 07-15-2015, 04:35 AM   #4 (permalink)
Formally D_Tuned
 
Tw34k's Avatar
 
iTrader: (13)
Join Date: Oct 2008
Location: Jax FL
Posts: 2,884
Rep Power: 19 Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!
Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!Tw34k is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 13 reviews
Default

You probably still have a small vac leak.
Tw34k is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-15-2015, 06:31 AM   #5 (permalink)
D-Series cadet
 
AlanInFlipFlops's Avatar
 
iTrader: (0)
Join Date: Oct 2012
Location: Hollywood, Florida
Posts: 361
Rep Power: 9 AlanInFlipFlops It's a JDM Star Bitches....
AlanInFlipFlops It's a JDM Star Bitches....AlanInFlipFlops It's a JDM Star Bitches....AlanInFlipFlops It's a JDM Star Bitches....AlanInFlipFlops It's a JDM Star Bitches....
iTrader Score: 0 reviews
Default

Did you attach the throttle cable bracket correctly? If you did, as mentioned above, you probably have a hidden vacuum leak. Spray around the intake with carb cleaner and see if the idle changes.
__________________
Where Da White Women At?
AlanInFlipFlops is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-15-2015, 11:38 PM   #6 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Rep Power: 0 cambofresh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Okay found the problem! A very small vacuum leak which I fixed! Now everything is running fine. Topped up coolant however I'm getting a CEL after reaching 30km/hr. When I restart the car it goes away again until I reach 30km/hr. I'm certain that all plugs are connected in the right position.

I would check the ecu code by shorting the scs connector but I can't find the connector. I looked under the dash and nothing.

Do you guys have any suggestions as to whats causing it to light up?
cambofresh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-15-2015, 11:43 PM   #7 (permalink)
BATSLOMAN GIVES 0 FUCKS
 
slo_eg8's Avatar
 
iTrader: (28)
Join Date: Mar 2009
Location: TAMPA FLORIDA
Posts: 3,873
Rep Power: 50 slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !
slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !slo_eg8 is on a level you can only DREAM about! ! !
iTrader Score: 28 reviews
Send a message via AIM to slo_eg8
Default

google where it would be and what it looks like. google how to read the codes. report back, or google the code......
__________________
turbo d16z6
.42/.48 garrett
je pistons, eagle rods, y7 lsd trans w/4.3fd
koni yellow/gc coils
uber rare eg6 optional snowflakes

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

new 95 ej1.
slo_eg8 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-15-2015, 11:48 PM   #8 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Rep Power: 0 cambofresh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Yeah i know how to read the code, just cant seem to find it in an ej8, i know where it is on the CRV's but yeah lol
cambofresh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-16-2015, 12:43 AM   #9 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Rep Power: 0 cambofresh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

AUDM civics came with no OBD Connectors im pretty sure. I'll look for the SCS Connector tomorrow again. Any chance i may have connected the plugs on the TB wrong?
cambofresh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-16-2015, 12:45 AM   #10 (permalink)
Asshole
 
Chrisfrom1986's Avatar
 
iTrader: (42)
Join Date: Jul 2006
Location: Fresno, CA
Posts: 4,112
Rep Power: 53 Chrisfrom1986 is on a level you can only DREAM about! ! !Chrisfrom1986 is on a level you can only DREAM about! ! !Chrisfrom1986 is on a level you can only DREAM about! ! !Chrisfrom1986 is on a level you can only DREAM about! ! !
Chrisfrom1986 is on a level you can only DREAM about! ! !Chrisfrom1986 is on a level you can only DREAM about! ! !Chrisfrom1986 is on a level you can only DREAM about! ! !
iTrader Score: 42 reviews
Send a message via AIM to Chrisfrom1986
Default

ej8 scs connector - Google Search

Specify your location in your profile.
__________________
94 db7 rs b18b1 Thunder Gray Metallic
93 eh2 dx d16y8 Aztec Green Pearl
99 ej8 ex b20z2 Taffeta White

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Chrisfrom1986 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-16-2015, 01:32 AM   #11 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 3
Rep Power: 0 cambofresh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Oh nice thanks! Will do a follow up tomorrow!
cambofresh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the D-series.org forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


iconAll times are GMT -8. The time now is 07:51 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.