Weird IAT sensor issue. - D-series.org

Go Back   D-series.org Everything Else New Member Introductions

D-Series.org is the premier Honda All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-14-2015, 07:48 PM   #1 (permalink)
n00b
 
caustic's Avatar
 
iTrader: (0)
Join Date: Apr 2015
Location: Louisiana
Posts: 19
Rep Power: 0 caustic is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Exclamation Weird IAT sensor issue.

So I noticed my car since the temperature (Louisiana) has been starting to climb, i've been getting weird idle issues and my IAT sensor threw a code, figured simple, went to honda and got a new one. Install it, same issue and same code. Only happens at idle, it will drop down to damn near 200rpm and feel like it wants to bog down, so i'll turn the AC on to counter it and it jumps to 1k. I was thinking the IACV but when I unplug the IAT the problem disappears, idles at 7-800 like should be doing. any ideas? I'm usually good with the electrical stuff but at this point did I get a DOA IAT? or is there another part I should be looking into? MAP? TPS? anything daisy chained from the IAT that unplugging causes the other parts problem to go away? Or should I just say screw it and leave it unplugged? I DD commute the car 100 miles round trip and have no other known issues at the moment as I have replaced all wear items as a precaution since I drive the car so much. Car has 170k and is a 5mt 97 Civic EX w/ I/H/E and that is it.
caustic is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-14-2015, 07:53 PM   #2 (permalink)
D-series G0D
 
xile6's Avatar
 
iTrader: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: Tx
Posts: 6,365
Rep Power: 25 xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 9 reviews
Default

Get an obd2 scanner and log the iat readings.
That will give you an idea of whats going on.
__________________
Rep when need.
I also have shopkey if you need diagrams PM me. I am a Wiring Master.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. RIP

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
xile6 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-14-2015, 08:08 PM   #3 (permalink)
n00b
 
caustic's Avatar
 
iTrader: (0)
Join Date: Apr 2015
Location: Louisiana
Posts: 19
Rep Power: 0 caustic is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

I had one, then GF sold her car and left it in it few months back, guess ill be buying a new one soon
caustic is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 04-15-2015, 08:47 PM   #4 (permalink)
D-series PIMP
 
HiProfile's Avatar
 
iTrader: (9)
Join Date: Sep 2005
Location: SoWis
Posts: 1,225
Rep Power: 24 HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!
HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!HiProfile is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 9 reviews
Default

It could be bad wiring if it persisted despite a sensor swap. The factory service manual has a flowchart to check it. Buy it or find a PDF on google.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
HiProfile is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the D-series.org forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


iconAll times are GMT -8. The time now is 02:55 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.