D16y7 Problems - D-series.org

Go Back   D-series.org Everything Else New Member Introductions

D-Series.org is the premier Honda All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-02-2015, 09:11 AM   #1 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Feb 2015
Posts: 0
Rep Power: 0 Scape is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default D16y7 Problems

Bought a 99 civic dx hatch with the y7. I wanna upgrade the thing but a car that is not running mint isnt worth upgrading. Here are some issues if some of you guys could give some input it would be much appreciated.

LOW IDLE
Cold start (-20 celcius) the car will shake and rumble at 200 rpm, after a few seconds proper idle rpms are achieved. After warming up the car will run at roughly 800 rpm at idle. When I drive it to work and back (20 mins in cirty and 30 on highway. The rpms will come to a stall almost every day. Every time I pull off the gas and push the clutch the idle will stay around 200 and slowly pick up. Hard braking literally brings the car down to a stall. Also with the recent weather the temperature would drop down to the minimum line on the temp gage so I had assumed it was a thermostat not closing fully at idle. Changed the thermostat still the same thing. The grounds seem fine on the thermostat.either a waterpump pulley or idler pulley is making noise. Im at a dead end, no Miss fires and spark plugs look fine. I cleaned out the tb and the iacv
Scape is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-02-2015, 06:22 PM   #2 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Sep 2014
Posts: 37
Rep Power: 0 ahardy25 won't last long at this rate
iTrader Score: 0 reviews
Default

You could adjust the idle when cold and when the car is warmed up it will help. But if anything check the distributor rotor and cap. Somethings keeping the power from staying steady so its probably igniton related and check the timing on the dizzy and make sure dead in the middle or slightly advanced
ahardy25 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-02-2015, 06:28 PM   #3 (permalink)
D-series G0D
 
xile6's Avatar
 
iTrader: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: Tx
Posts: 6,365
Rep Power: 25 xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 9 reviews
Default

digital tach? if not. where on the tach does it idle?

and if you clean the iacv, then try the iacv relearn processes.
Also i had a small miss at idle. You could hear the motor bogging down at idle when the ac came on. drove fine other wise.

turn out the spark plugs was bad and had problems at idle. I put some new ones in and it idle a hell of alot smoother. (but also my plugs where kinda old.)
__________________
Rep when need.
I also have shopkey if you need diagrams PM me. I am a Wiring Master.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. RIP

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
xile6 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 02-05-2015, 06:48 AM   #4 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Feb 2015
Posts: 0
Rep Power: 0 Scape is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Haven't checked the distributor or cap but iacv cleaning and relearn didn't help.no digital tach when the files drop they go down to the second line on the tach (assuming it's about 100-200 rpm) if I don't drive it the normal rpms are at roughly 600. When I pump the brake the engine compensates for the vacuum by increasing rpms however after an hour drive on the highway hard braking kills the car. Changed spark plugs and fuel filter. There's a very slight misfire nothing serious enough to throw a code. I'm gunna check distributor and cap tonight. I'll take pics of tach when the it happens on my way home tonight. Although I did notice that it's been happening slightly less after the new fuel filter.
Scape is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-05-2015, 08:07 AM   #5 (permalink)
D-series post SLUT
 
iTrader: (14)
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 2,638
Rep Power: 17 gearhead98 is hot as a volcano
gearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcano
iTrader Score: 14 reviews
Default

CEL?
__________________
98 VSM LX sedan - the all motor car - gone
98 VSM EX sedan - the nitrous car - gone
97 CGP LX sedan - the new boost project
06 CGP TSX - 6 speed DD
gearhead98 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-05-2015, 09:12 AM   #6 (permalink)
D-series G0D
 
xile6's Avatar
 
iTrader: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: Tx
Posts: 6,365
Rep Power: 25 xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 9 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by Scape View Post
Haven't checked the distributor or cap but iacv cleaning and relearn didn't help.no digital tach when the files drop they go down to the second line on the tach (assuming it's about 100-200 rpm) if I don't drive it the normal rpms are at roughly 600. When I pump the brake the engine compensates for the vacuum by increasing rpms however after an hour drive on the highway hard braking kills the car. Changed spark plugs and fuel filter. There's a very slight misfire nothing serious enough to throw a code. I'm gunna check distributor and cap tonight. I'll take pics of tach when the it happens on my way home tonight. Although I did notice that it's been happening slightly less after the new fuel filter.
the first line is 500 rpms. below that is the black needle peg stopper and 0 rpm.

I have a digital tach and at 400rpms the car will cut off. it will not run below that.
So please post a pic as you might be over thinking it and it might be idling at the correct rpm but not smooth.
__________________
Rep when need.
I also have shopkey if you need diagrams PM me. I am a Wiring Master.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. RIP

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
xile6 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-05-2015, 06:58 PM   #7 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Feb 2015
Posts: 0
Rep Power: 0 Scape is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by gearhead98 View Post
CEL?
Cel on for p1407 changed vent valve never went away.. Canister leak I believe. I attached a pic of the idles after the car has warmed up. This to me is actually somewhat okay. It was after a 10 min drive and 20 min idle before and after the drive. On my tach the very second line is what it falls down to. I didn't get a chance to check the cap tonight, but will try to tomorrow. May have to wait till the weekend. I appreciate everyone's input guys thanks!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20150205_134458_1423194681888.jpg
Views:	248
Size:	296.9 KB
ID:	81433  
Scape is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-05-2015, 07:03 PM   #8 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Feb 2015
Posts: 0
Rep Power: 0 Scape is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

I am thinking if there is an evap canister leak and the gas tank is losing pressure and it's affecting the fuel delivery.
Scape is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-05-2015, 07:27 PM   #9 (permalink)
D-series G0D
 
xile6's Avatar
 
iTrader: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: Tx
Posts: 6,365
Rep Power: 25 xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 9 reviews
Default

That's about where it should idle. That first line is 0, then 500, then 1000.

It looks like your idling around the 850-750 range.

The evap could be causing problems. It's hard to say tho.
__________________
Rep when need.
I also have shopkey if you need diagrams PM me. I am a Wiring Master.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. RIP

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
xile6 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-06-2015, 05:21 AM   #10 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Feb 2015
Posts: 0
Rep Power: 0 Scape is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

So the second line is 500 rpms? If so my idle falls just a hair above the second line on the tach
Scape is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-06-2015, 09:07 PM   #11 (permalink)
n00b
 
Ho0nage's Avatar
 
iTrader: (0)
Join Date: Feb 2015
Location: CT griswold
Posts: 7
Rep Power: 0 Ho0nage is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Sounds dumb. .but have you checked your plug wires for oil ?
Ho0nage is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-07-2015, 05:46 AM   #12 (permalink)
D-series G0D
 
xile6's Avatar
 
iTrader: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: Tx
Posts: 6,365
Rep Power: 25 xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!xile6 is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 9 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by Scape View Post
So the second line is 500 rpms? If so my idle falls just a hair above the second line on the tach
Yea second like us 500. If it's a
Bove that then it's idling were it's should be.
__________________
Rep when need.
I also have shopkey if you need diagrams PM me. I am a Wiring Master.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. RIP

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
xile6 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-08-2015, 04:12 PM   #13 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Feb 2015
Posts: 0
Rep Power: 0 Scape is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Hmm okay then I'll just ignore it for now and do the cap and wires when I have time. I changed the plugs about 2 months ago at the time every cylinder and plug was normal (the ones that came out did not have oil or coolant residue at all.) I do have to adjust valves and do timing belt soon (it's now at 146k) I checked the belt when I got it looked pretty good no cracks or anything. The cars suspension components are pretty bad tho rears are blown front are okay for now but rusty. Going to be looking into a decent coilover set and have to address control arms and all bushings (the previous owner must've never got rust proofing). I'm pretty New to the Honda scene. Never really had a want to modify my previous cars. I have been working in a shop for a little over a year and have the tools and the ability to do the work myself but I am limited because it's my daily and I don't have full knowledge of what a proper civic that is daily should pretty much be. Also the one thing that makes me scratch my head is the emissions in Ontario. I have no knowledge as to what I can swap legally. I want around 200-300hp max but I don't know where to start. I'd love input. Thanks guys
Scape is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the D-series.org forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


iconAll times are GMT -8. The time now is 07:46 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.