2001 Civic Ex - D-series.org

Go Back   D-series.org Everything Else New Member Introductions

D-Series.org is the premier Honda All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-24-2014, 07:17 PM   #1 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Oct 2014
Posts: 0
Rep Power: 0 jrstroh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default 2001 Civic Ex

Hello,

I have a really pain of a question. I have friend with a 01 civic ex with d17a2 and 193,xxx miles. She has been having a misfire on cylinder 4 for about 2 months. She cam to me because others said she needed a new timing belt. So changed the belt simple. She comes pick up the car and takes off and returns. at 2100 and 2700 rpms you can hear the engine burrr burrr. Not under acceleration just steady pedal. Well I downloaded the service manual and went thru the steps. Since it was still doing it I printed off the service steps from bosses Mitchell on Demand. Everything test the way its suppose too. I work at a small mechanic shop/ salvage rebuilder sales lot. Im the body man. Well last night I test the crankshaft sensor, It tested good, then it wouldnt start and the crankshaft sensor popped up. So we changed it and I just test drove it . Now heres the kicker last week while retesting everything for misfire I swapped injectors 2 to4, 4 to2, 3to 1 and 1 to 3. Swapped Coil packs 3 to4, 4 to1, 1 to 2 and 2 to 3, spark plugs are new ngk plat's. But every time P0304 comes up misfire on 4. Then I did a fuel pressure test 42 psi book calls for 41-47 psi. So I did compression test Cylinder 1 182 psi, Cylinder 2 180, cylinder 3 180 psi and cylinder 4 175 psi. Can some please direct me in the correct direction. My mechanics at work think its crankshaft sensor. nopers
jrstroh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-24-2014, 07:41 PM   #2 (permalink)
D-series post SLUT
 
iTrader: (14)
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 2,638
Rep Power: 17 gearhead98 is hot as a volcano
gearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcanogearhead98 is hot as a volcano
iTrader Score: 14 reviews
Default

Check valve adjustment.
__________________
98 VSM LX sedan - the all motor car - gone
98 VSM EX sedan - the nitrous car - gone
97 CGP LX sedan - the new boost project
06 CGP TSX - 6 speed DD
gearhead98 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-24-2014, 11:22 PM   #3 (permalink)
All powerful D-series member
 
HondaDNA's Avatar
 
iTrader: (6)
Join Date: Nov 2006
Location: Akron..330
Posts: 3,314
Rep Power: 22 HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!
HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 6 reviews
Send a message via AIM to HondaDNA
Default

What are the plugs gaped at?
__________________
! I like my Honda's Like I love My women----- With D's Instead of B's !

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Quote:
Funny enough, Honda did a writeup on how to do that because it is one if the most difficult things to do to...
HondaDNA is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 10-25-2014, 10:13 AM   #4 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Oct 2014
Posts: 0
Rep Power: 0 jrstroh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Ok I adjusted the valves some were way out of spec. Here's the kicker the other day it ran great under 160 degrees on my scanner and the idiot gauge low. But it it was above that misfire. Now it's 180 and the gauge and my scanner will jump from 190 to below 150's. Yet the fans will not come on unless the a/c is on. It don't miss a kick at idle but you can hear it running defferently.
jrstroh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-25-2014, 12:20 PM   #5 (permalink)
All powerful D-series member
 
HondaDNA's Avatar
 
iTrader: (6)
Join Date: Nov 2006
Location: Akron..330
Posts: 3,314
Rep Power: 22 HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!
HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!HondaDNA is the fucking MAN!!!!
iTrader Score: 6 reviews
Send a message via AIM to HondaDNA
Default

Command the fan on.

Check the gap on the plugs and upload pics of each one.

Check coolant for oil and oil for coolant.

When was the last timing belt and water pump done?
__________________
! I like my Honda's Like I love My women----- With D's Instead of B's !

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Quote:
Funny enough, Honda did a writeup on how to do that because it is one if the most difficult things to do to...
HondaDNA is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-25-2014, 02:27 PM   #6 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Oct 2014
Posts: 0
Rep Power: 0 jrstroh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

I'll post pics tomorrow. I changed the belt and water pump and tensioner 3 weeks ago. The plugs are 2 weeks old. I changed vtec module because it had p1259 code and tested bad plus leaked oil on the oil pressure sensor side.
jrstroh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-26-2014, 10:44 AM   #7 (permalink)
n00b
 
iTrader: (0)
Join Date: Oct 2014
Posts: 0
Rep Power: 0 jrstroh is nobody
iTrader Score: 0 reviews
Default

Ok I checked spark plug gap all are are 1 mm. And look normal on Clinton and Haynes manuals. I replaced the ect. Temp is constant now, fan won't engage unless I jump it. So it needs a new fan sensor. But still sounds like a damn 2 stroke while maintaining speed. I cleaned G 101 so giggles nothing. I did a compression let down test and it was good at 10 percent loss. So mechanically this thing is sound. Or am I missing something somewhere. If my 94 ever acts like this car I'm burning it.
jrstroh is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the D-series.org forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


iconAll times are GMT -8. The time now is 09:17 PM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.